No items found.

Ridnivåer

Ridlekis RL

3-7 år

Tillsammans med en förälder får ni borsta, sadla, tränsa er ponny & rida 20 min i grupp om 6-8 elever. Den sammanlagda tiden är 1 timme. Föräldern deltar under hela lektionen. Ridlekis delas upp olika svårighetsgrad och ålder.

Barngrupp- Ponny 1
30-40 min
P1

6-8 år

Nybörjare helt utan ridvana. I början deltar föräldern Eleven lär sig styra, stanna, trava, balans i sadeln och målet är att rida utan att föräldern leder samt behärska lättridning i trav. När gruppen har minst en termins ridvana kallar vi den för +. Den delas upp olika svårighetsgrad och ålder.

Ponny 2
30 min
P2

6-9 år

Elever som rider självständigt i skritt och trav, behärskar lättridning. Eleven kan våra enklaste ridväger på ridbanan och förstår grundläggande ridtermer.

Ponny 3
45 min
P3

7-10 år

Har gått 1 eller 2 eller annan ridskola. Eleven travar utan ledare, kan de lättaste ridvägarna och har tränat på att sadla och tränsa. Börjar lära sig rida i skritt och trav över bommar och kan rida de flesta av våra ponnyer. Påbörjad galopp. När gruppen galopperat minst en termin kallar vi den för +

Barngrupp-Ponny 4
45 min
P4

8-12 år

Nybörjare helt utan ridvana. I början deltar föräldern Eleven lär sig styra, stanna, trava, balans i sadeln och målet är att rida utan att föräldern leder samt behärska lättridning i trav. När gruppen har minst en termins ridvana kallar vi den för +

Ponny 5
45 min
P5

8-10 år

Har gått 1:2, eller annan ridskola. Rider alla ponnier i skritt och trav. Eleven skall ej behöva ledare varken på ridbanan eller vid uteritt. Kan alla ridvägar och trava över höjda bommar. Har vana av att galoppera med målet att galoppera i grupp ”alla samtidigt”

Ponny 6
45 min
P6

8-12 år

Har gått 1-5 eller annan ridskola i övrigt samma som ovan men ska kunna galoppera självständigt och hoppa mindre hinder.

Ridning 7
45 min
P7

10-16 år

Kan rida i alla gångarter både på ridbanan och vid uteritt samt hoppa mindre hinder. Kan alla ridvägarna och sadla/tränsa utan hjälp.

Ridning 8
45 min
P8

12-18 år

Kan rida i alla gångarter både på ridbanan och vid uteritt samt hoppa mindre hinder. Kan alla ridvägarna och sadla/tränsa utan hjälp. Våra mest avancerade ridgrupper  där eleverna har minst 5 års ridvana och hoppar banor.

Vuxen 9
60 min
V9

18-100 år

Kan rida i alla gångarter både på ridbanan och vid uteritt samt hoppa mindre hinder. Kan alla ridvägarna och sadla/tränsa utan hjälp. Kunskap medelmåttig men viljan stor.

Vuxen 10
60 min
V10

18-100 år

Kan rida i alla gångarter både på ridbanan och vid uteritt. Kan alla ridvägarna och sadla/tränsa utan hjälp. Våra mest avancerade ridgrupper har minst 5 års ridvana. Här är inriktningen dressyr och man får prova på att rida i dressyrsadel.

Hopp-Special 1.

Kan rida i alla gångarter både på ridbanan och vid uteritt. Kan alla ridvägarna och sadla/tränsa utan hjälp. Hoppar hinderbana och kan alla hindertyper.  För att få gå hoppspecial måste man rida vanlig lektion 1 ggr per vecka.

Hopp-Special 2.

Kan rida i alla gångarter både på ridbanan och vid uteritt. Kan alla ridvägarna och sadla/tränsa utan hjälp. Hoppar hinderbana och kan alla hindertyper. Har gått hoppspecial 1. För att få gå hoppspecial måste man rida vanlig lektion 1 ggr per vecka.

Ridskolan

GRUPPINDELNINGAR
Vi har olika nivåer på våra grupper. Detta för att få så jämn nivå som möjligt inom grupperna. Från nivå 1 flyttar man automatiskt upp ett steg. När man kommit till nivå 2 så stannar man kvar en eller flera terminer per nivå. Skulle man flytta upp varje termin skulle man ju vara på högsta steget efter 5 år. Däremot så lär man sig hela tiden nya saker.

Vi har A-B-C & D Ponny. (maxvikt 65 kg) samt hästar (maxvikt 85 kg).

Utrustning

Elevens klädsel ska bestå av oömma kläder och skor med klack så som gummistövlar eller kängor. Vi har inga hjälmar och säkerhetsvästar att låna ut. Vi har om elev har glömt eller provrider att låna ut men garanterar då inte att de sitter perfekt. Elever rekommenderas att rida med långärmad tröja/jacka och handskar. Ridskolan har inte krav på väst i men krav på hjälm.  Elever med fel utrustning/klädsel kan nekas ridning.

Upprop - Samling

Samling och upprop sker alltid i stallet. Det är oftast samling 10-30min innan lektionstid. Viktigt är att komma i tid så ingen ponny/häst behöver göras iordning under stress.

Uppsittning i ridtiden

I alla våra grupper ingår uppsittning i ridtiden och även iordningsställande av stigläder. Uppsittning bör inte ta mer än 5min.

Antal elever i ridgruppen

Max 8 i alla 20-30min grupper. Max 10st i alla 45min grupper. I våra 60min grupper har vi ett maxantal på  8 elever. De flesta av våra grupper är små med omkring 3-6 deltagare.  De flesta grupper beräknar vi 60 minuter till med sadling, tränsa osv, men ridningen blir för knatte ungefär 30 minuter. barngrupper mellan 30-40 minuter och de flesta övriga lektioner är 45 minuters ridning. Vid hoppning kan ridtiden vara mellan 45-60 minuter och även vit uteridning.

Vad säger våra elever?

''Har nu spenderat mitt första läger på Grällsta och tro mig, jag kommer tillbaka nästa år, det har varit den bästa veckan i mitt liv.''

''Jag har fått så mycket nya vänner, alla i ridgruppen och speciellt de jag bodde med i stugan. Dessutom så kommer jag aldrig att glömma min fantastiska ponny och alla ledare. Känt mig som hemma här. Kommer att sakna allt!''

''Spenderat helgen på weekendkurs med barnen, välutbildade tränare, fantastiska hästar och utsökt mat.''

Vill ni läsa fler kommentarer som dessa? Kika i våra collage där alla våra elever sedan 2007 har fått berätta om sin ridlägervecka.