No items found.

Grällsta Ridcenter

Ridskola

Framtidens ridskola finns redan här!

En svensk ridskola bygger traditionellt på maximering av antalet ridande där så många ryttare som möjligt ska beredas plats att rida på ridlektioner en gång i veckan och att antalet grupper anpassas efter detta.

Vi har valt en annan väg: Vi bygger vår ridskola på att man om möjligt ska rida i alla fall två gånger i veckan. Självklart har vår ridskola även ridlektioner för Dig som bara önskar rida en gång i veckan, men vi uppmuntrar våra elever att rida ytterligare en gång i veckan.

Grällsta ridcenters målsättning är att ni ska ha roligt samt att erbjuda ett varierande ridprogram.
Medlet är att det är roligt men målet är även att utvecklas och bli så bra som möjligt på det man håller på med.
Mjuka värden som kamratskap, friskvård och hälsa premieras.

Frågor:

Mail: medryttare@grallsta.se

sms 0706635666

Terminsupplägg 2022

Välkommen till Grällsta Ridcenter!
Vi erbjuder ridning på både häst och ponny!

Vårterminen börjar vecka 2 och slutar vecka 22.
Höstterminen börjar vecka 38 och slutar vecka 52.

Julläger 2022 vecka 1.
Februarilov 2022 vecka 8 och 9.
Påsklov 2022 vecka 15.

Det går att hoppa på en kurs även under terminens gång så länge det finns lediga platser!
Genom att vi är nystartade så byggs fler grupper på efterhand som intresse finns.

Vi har olika nivåer på ridgrupperna.

Mail: ridskola@grallsta.se

sms 0706635666


Lektioner

Grällsta Ridcenter har många variationer av lektioner. Till de yngre 3-11 år som är nybörjare erbjuder vi hästis som utövas tillsammans med en förälder. Se nedan grupp och indelning. Man är med hästen före och efter ridningen under en timme varav ridtiden är ungefär 20 - 30 minuter. Alla barn i gruppen får en egen ponny att rida.
Till elever från 7 år erbjuder vi ridlektioner med längre ridtid och målet är att lära barnen att rida självständigt på våra ponnyer. Även här får förälder hjälpa till under vissa lektioner. När eleven är redo för att avancera så flyttas eleven till en ny grupp.  Normalt rider eleven 2 terminer på samma tid innan den erbjuds att byta tid till en senare tid. Vi kommer att sträva efter att gruppen följs åt.
Våra nybörjare  stannar kvar på sin tid till eleven uppfyller de krav som krävs för att flyttas till en annan tid/grupp där nivån är något högre.

En lektion är 60 minuter varav 45 minuter är ridning. I knatte och barn ungefär 30 minuters ridning. Det är exempelvis upprop 15.30. Därefter gör man i ordning hästarna för att sedan rida 15.45 till 16.30. I ridning räknas även in upp-och avsittning, dra åt gjord samt att anpassa stiglädren. Ridningen kan bli litet kortare de första terminerna då det tar längre tid för eleverna att göra iordning hästarna i stallet.
Vi tycker dock det är viktigt att man redan från början försöker skaffa sig en bra kontakt med hästarna och lär sig att hantera och sköta dem även i stallet. Detta gör att man blir säkrare när man rider.

Mail: ridskola@grallsta.se

sms 0706635666

Hästis 3-5 år


Hästis 3 – 5 år. Hästis är för dig som är nybörjare på hästar. Under kursen som är 10 tillfällen får deltagarna lära sig om bland annat hästens skötsel, utrustning och foder. Teoripass blandas med ridning, praktiska övningar från marken och massa hästmys. Kursen är på nybörjarnivå för dig som är helt grön eller har lite erfarenhet av hästar. För att kunna anpassa kursen mer efter deltagarna har vi ibland två olika åldersgrupper för denna kurs. Eftersom vi har ett begränsat antal hästar på gården men även för att vi vill hinna se alla deltagarna ordentligt har vi små grupper. Alla deltagare ska ha en förälder eller annan vuxen närvarande under kursen och denne ska vid behov kunna hjälpa till att leda hästen vid ridning. Man behöver inte vara hästvan för att leda, hästarna är mycket snälla och under första kurstillfället ges en kortare instruktion i hur man leder en häst.

Kursen startar vecka 2
När:

Vi skickar ej faktura utan du betalar över BG 769613-9190 eller swish 1236537773. Du betalar innan ridning och som avsändare skriver du dag och namn.

Anmälan:

Mail: ridskola@grallsta.se

sms 0706635666

  Priser

  Enstaka lektion

  10 veckor

  Hästis 6-8 år.

  Hästis 6 – 8 år. Hästis är för dig som är nybörjare på hästar. Under kursen som är 10 tillfällen får deltagarna lära sig om bland annat hästens skötsel, utrustning och foder. Teoripass blandas med ridning, praktiska övningar från marken och massa hästmys. Kursen är på nybörjarnivå för dig som är helt grön eller har lite erfarenhet av hästar. För att kunna anpassa kursen mer efter deltagarna har vi ibland två olika åldersgrupper för denna kurs. Eftersom vi har ett begränsat antal hästar på gården men även för att vi vill hinna se alla deltagarna ordentligt har vi små grupper. Alla deltagare ska ha en förälder eller annan vuxen närvarande under kursen och denne ska vid behov kunna hjälpa till att leda hästen vid ridning. Man behöver inte vara hästvan för att leda, hästarna är mycket snälla och under första kurstillfället ges en kortare instruktion i hur man leder en häst.

  Kursen startar Vecka 2.
  När:

  Vi skickar ej faktura utan du betalar över BG 769613-9190 eller swish 1236537773. Du betalar innan ridning och som avsändare skriver du dag och namn.


  Mail: ridskola@grallsta.se

  sms 0706635666

   Priser

   Enstaka lektion

   10 veckor

   Lektionsridning

   har olika nivåer för barn/ungdomar och vuxna elever.
   Hos oss är det ridlärarna som avgör om eleven får byta till en högre nivå, vi försöker så långt det går hålla ihop våra grupper. Det som är viktigt att komma ihåg är att även om man rider flera terminer på samma nivå så kommer man hela tiden att lära sig nya saker, befästa tidigare kunskaper, öka säkerheten och noggrannheten i sin ridning osv.
   Från nivå 1 så flyttas man automatiskt vidare till nivå 2. From nivå 2 så stannar man kvar på varje nivå i 2-3 terminer, och när man börjar komma upp på de högre nivåerna så kan det bli fler terminer än så. Våra ridlärare arbetar utifrån en gemensam fastlagd utbildningsplan där varje nivå beskrivs utförligt och även vilken ordning utbildningen skall följa. Vi har alltid en dialog om grupper, elever, hästar, övningar, utveckling av verksamheten, utveckling av olika metoder i undervisningen. Kom ihåg att vi även inom ridsporten som i andra sporter hamnar på platåer där man kan känna att man står och stampar, kanske tom går bakåt i sin utveckling, innan det lossnar och man får en skjuts framåt. Ibland kan det vara bra att ta några privatlektioner, rida ngn lovkurs alternativt om man har möjlighet öka till fler ridtillfällen varje vecka. Som i alla sporter behöver man öka träningsdosen allteftersom för att fortsätta utvecklas i samma takt. Om du som elev önskar byta grupp så är det bästa att du först pratar med din ridlärare och stämmer av vad hon/han säger.
   I Hoppspecial Rider man på Tisdagar och Torsdagar klockan 18:00-19:00.Tisdag är markarbete och Torsdag är Hoppning. På Hoppspecial erbjuder vi även “Friridning” på Lördagar mellan 11:00-12:00 utan extra kostnad. Friridning är precis som det låter ridning under uppsikt så man kan träna lite extra på saker man lärt sig under veckan.
   Pris för Hoppspecial är 490Kr/vecka och då ingår 2 Lektioner +Friridning på Lördagar.

   Anmäl

   Mail: ridskola@grallsta.se

   sms 0706635666

    Övriga lektioner o Tider se Schema

    Enstaka lektion

    150-450 kr / pass

    5-10 veckor

    varierar / period

    Öppna Lektioner

    Våran idé med öppna lektioner är väldigt simpel, två gånger i veckan finns det tillfälle att rida. Du anmäler dig senast dagen innan lektionstillfället och betalar per gång istället för att ha ett terminslångt abonnemang. Du bestämmer alltså helt själv när du vill och kan rida. Detta startar efter jul i januari 2021.

    Ridvana: Du bör ligga mellan Nivå 3-6, vilket innebär att du ska kunna galoppera självständigt. Max 6-8 deltagare per lektion.

    Det kommer att finnas möjlighet att boka on-line på denna sida efter jul då även dag o tid kommer upp.

    Anmäl:
    Mail: ridskola@grallsta.se

    sms 0706635666


    Endagsridning o Privatlektioner

    Nu kan vi erbjuda privatlektioner på Grällsta Ridcenter!
    Privatlektionerna riktar sig till ungdomar och vuxna ryttare som har ridkunskap.

    Endagsridning med ett pass på förmiddagen och ett pass på eftermiddagen kostar 800 kronor. Lunch kan köpas här för 100 kronor men måste bokas/sägas till om dagen före per mail. Måndag till fredag och i mån av plats över helg.

    Delad privatlektion
    Nu kan vi erbjuda privatlektioner på Grällsta Ridcenter!
    Privatlektionerna riktar sig till ungdomar över 14 år och vuxna ryttare som har ridkunskap.

    Anmäl:
    Mail: ridskolagrc@gmail.com
    sms 0706635666


    Priser

    Häst/ponny, 60 min/person

    450kr

    Medryttare, 60 min/person

    350kr

    Ponnyridning söndagar 12:00 - 13:00    Välkommen på vår ponnyridning på SÖNDAGAR mellan kl 12-13

    Ponnyridningen är främst för barn mellan 3-7år, äldre barn uppmanas att kontakta oss för enstaka prova på lektioner i våra ridgrupper.
    Vi kommer att ta emot bokade ridturer. Den öppna ponnyridningen som vi tidigare haft kommer ersättas med bokade evenemang, så som denna ponnyridning och "Hyra ponny" . Om det finns plats så tar vi in "drop-in-elever".
    Vi har åldersgräns som måste respekteras. Barnen ska ha fyllt 3 år och vara högst 7 år. Våra ponnyer klarar max 45 kg. Vi förbehåller oss rätten att ta bort elever som inte uppfyller kraven.
    Ponnyridning utomhus och i mycket dåligt väder inomhus. En förälder är med och leder. Samling 10 min innan ridtur. Uppsittning och avsIttning samt ridtur beräknas ta ca 10-15min. Vid utebliven ridning pga sjukdom, sen ankomst, trafikproblem eller annat förhinder återbetalas inga avgifter.
    Avgiften ska vara betald innan lektion och det går bra med swish 1236537773 eller över bank.
    Första rund 12.15-12.30
    Andra runda 12.30-12.45

    Veckorna 51-52 är det stängt samt ingen ponnyridning under sommarlovet v23-33.

    Anmäl:
    Mail: ridskola@grallsta.se

    sms 0706635666

    Priser

    Ponnyridning

    75kr / runda

    Hyr en ponny

    Det finns möjlighet att hyra en ponny/shettis till barnen/barnet. Ponnyn står på Grällsta och ni hämtar den själva från hagen och gör iordning den. För att få hyra en ponny/shettis måste ni som förälder ha hästvana samt kunna sadla och tränsa ponnyn. Ponnyn ska ridas av små barn 3-6 år utan ridvana/lite ridvana. Den får inte ridas på själv av barnet utan en förälder ska leda ponny under hela ridturen. Galopp får ej förekomma. Tiden som ni har till förfogande är en timme för skötsel, sadling, ridning mm. Då blir ridningen ungefär 30 minuter. Begränsat antal.

    Vi hyr endast ut ponny på vardagar mellan 14-15. Helger eller röda helgdagar mellan 12-13. På sommaren har vi ridläger under veckorna 23-34, då hyr vi inte ut ponny.

    För att boka,   On-line anmälan kommer.

    Mail: ridskola@grallsta.se

    sms 0706635666

    Vardagar 14-15 Helg 12-13

    1 Timme

    150kr / TIllfälle

    Regler i Ridhuset

    Du anmäler din ankomst/utgång så att de som finns i ridhuset uppmärksammar dig.

    All ridning sker med hjälm på

    Gå försiktigt i dörren och i ridhuset då hästar kan lätt bli skrämda om du kommer för fort.

    Håll säkerhetsavstånd mellan ekipagen i ridhuset/ridbanan, minst en hästlängd mellan och i sidled minst 3 m.

    Vid enskild ridning gäller följande: Vid möte – håll till höger, halt görs i mitten, skritta innanför spåret och aldrig i bredd.

    Ridning på spåret har företräde framför volter och diagonaler. Vid ridning i samma varv har snabbast gångart företräde på spåret

    Plocka alltid upp träck efter din häst i ridhuset, på ridbanan och på parkeringen. Skottkärra och grep finns innanför dörren.

    Släck alltid ljuset och stäng porten efter dig om du är sista ekipaget kvar annars låt lyset vara på..

    Longering, tömkörning och hoppning är endast tillåtet om man är ensam i ridhuset.

    Kommer det fler som vill rida måste aktiviteten upphöra.

    Tänk på att föregå med gott exempel! Ha alltid ett trevligt uppförande mot både hästar och människor.

    Vad säger våra elever?

    ''Har nu spenderat mitt första läger på Grällsta och tro mig, jag kommer tillbaka nästa år, det har varit den bästa veckan i mitt liv.''

    ''Jag har fått så mycket nya vänner, alla i ridgruppen och speciellt de jag bodde med i stugan. Dessutom så kommer jag aldrig att glömma min fantastiska ponny och alla ledare. Känt mig som hemma här. Kommer att sakna allt!''

    ''Spenderat helgen på weekendkurs med barnen, välutbildade tränare, fantastiska hästar och utsökt mat.''

    Vill ni läsa fler kommentarer som dessa? Kika i våra collage där alla våra elever sedan 2007 har fått berätta om sin ridlägervecka.