No items found.

Allmän Information

Ridskola / Ridläger

Gården har haft hästverksamhet sedan tidigt 60-tal i olika skepnader och hette då Grällsta Ryttargård. Hingsstation, Islandshästar, avel och även ridskola.
Intressant är att gården var bland de första i Sverige att hålla specialkurser för ryttare i dressyr och hoppning. Många kända tränarnamn har varit på gården och många kända tävlingsryttare har tränat här.

1981 blev det ägarbyte och namnet på gården blev Grällsta Ridcenter som är en ekonomisk förening.
På GRC har det bedrivits ridläger sedan 1981 för barn, ungdomar och vuxna.
Grällsta ryttarförening var namnet på klubben under 80-talet och klubben gick bland annat till final i Strömsholm på våra lektionsponnyer i ridsportallsvenskan.
Deltog med stor framgång i olika tävlingar i olika svårighetsgrader och även SM deltagande med gott resultat.

Med stor glädje återuppstår nu ridskola under 2020 som komplement till ridlägren.

Ridskolan bedrivs av Grällsta Ridcenter, GRC, som även har ridläger på sommaren.. Här jobbar instruktörer, hästskötare och stallpersonal. Ridskolan erbjuder ridlektioner för barn från 5år. Grällsta ridcenter äger och driver verksamheten.

GRC bedriver en stor ideell verksamhet

Personal

Mottot för all personal på GRC är att i första hand vara ödmjuka för hästen.  Se till hästens bästa. Utbildning kan vara Svenska ridsportförbundets kurser, utbildning utomlands, intern utbildning.
Stor tävlingsvana på hög nivå har personal som arbetar under vinter och sommar och några har även verkat som domare i dressyr samt godkänd banbyggare.
I övrigt glada, positiva, förändringsbara och kunna ta egna beslut.
Våra ledare genomgår kontinuerlig utbildning och GRC har även haft under många år en utbildningstrappa för ungdomar som vill vara verksamma på GRC.

Telefontid

Vi  har telefontid måndag och torsdag  klockan 9.00- 10.00.
Telefonnummer 0224-24243. Ring gärna om du har några frågor eller använd vår e-post info@grallsta.se.  
Under sommaren kan dessa telefontider se lite annorlunda ut.

Man kan EJ ringa på detta telefonnummer och få tag i elever eller ledare.

Sjukanmälan

Ridskola:
Vid sjukdom eller övrig frånvaro skall avbokning ske senast 10. 00 samma dag  (lördag och söndag före kl. 08. 00) för att igen ridning skall få ske. Avbokning görs via mejl. Igen ridning tas endast emot på avbokade tider och under samma termin man varit borta och max 2 ggr. Igen ridning bokas via telefontiden eller med din instruktör.
Ridläger:
Alltid skriftlig per mail.

Grupper/ nivåer

Vi kommer att utifrån ålder och kunskap skapa grupper och nivåer. Detta gäller både ridläger och ridskola.
Detta gör att vi kommer hålla en jämn nivå på grupperna vilket skapar god kvalitét.

Hästar och Ponnyer

Vi har mellan 60 – 70 stycken hästar och ponnyer som samtliga ägs av GRC. Alla är speciellt utvalda för att passa som lektionshästar. Alla hästar finns inte på GRC under vintern utan en stor del är uthyrda till ridskolor eller privatpersoner. Dessa kommer tillbaka 1 juni varje år.  
Vi vågar säga att våra hästar är snälla och välutbildade. Bilder och beskrivning av våra hästar hittar du under rubriken hästar där du även ser vilka som är uthyrda.

Ridning och Teori

Ridläger:
Vi har läger under hela sommaren samt under de flesta lov under övriga året. Teori läggs in under kurserna.

Ridskola:
Man anmäler sig terminsvis eller per kurs. Höstterminen är 18 veckor och vårterminen är 22 veckor. Vi har olika gruppindelningar/ nivåer så för de allra yngsta titta på deras kurser lekis, ponny mm.
Vi tycker det är viktigt att man redan från början försöker skaffa sig en bra kontakt med hästarna och lär sig att hantera och sköta dem även i stallet. Detta gör att man blir säkrare när man rider. Man rider ibland samma häst flera gånger i rad eller byter varje gång. Vi har inget skötarsystem på hästarna vilket gör att ni elever ser till de hästar ni rider. Vid yngre barn måste föräldrarna hjälpa till om det behövs. Särskilt på de tidiga grupperna med yngsta barnen.
Vi har ridning varje vecka under terminerna oavsett om det är lov eller helgdagar. Enda undantaget är jullovet då den ordinarie undervisningen är inställd. På sommaren pågår ridläger.

Klädsel

Man behöver inte köpa riktiga kläder från början. Det som vi kräver att man har är:

Stövlar med klack, eller kängor med klack.
Mjuka byxor, utan skarpa sömmar (förhindrar skavsår).
Tröja, jacka utan luva (säkerhetsskäl)
Tröja med lång ärm, ev T-shirt. Linne får INTE bäras under ridning
Långt hår skall sättas upp, dock utan spännen under hjälmen (säkerhetsskäl) Ridhjälm är obligatorisk och den måste man hålla med själv.

  OBS! Vi ser  gärna att de yngsta barnen har hjälmen på sig i stallet och vid all kontakt och skötsel av hästarna. Det är obligatoriskt för de yngre barnen i stallet och även för de äldre vid intag och utsläpp i hagar.
  Vi rekommenderar användning av säkerhetsväst.

  I Stallet

  Vi har flera stallar och fyra stora ligghallar samt en mindre.  Om någon del är avstängd för elever, föräldrar etc. är detta av säkerhetsskäl och vi ber er respektera avstängningen.

  Vid all skötsel av hästarna skall dessa var uppbundna med grimskaft och säkerhetsknut.

  Barnvagnar får inte finnas i stallet, i ridhuset eller lämnad utanför stallet. Lämplig placering av barnvagen är i anslutning till verandan vid kiosken.

  Främmande hundar får inte vistas inne i någon del av anläggningen. Utomhus skall ev hundar hållas kopplade under uppsikt.   

  Mobiltelefoner skall vara avstängda då du vistas i ridhuset.

   Ridhuset och Utebanorna

   Ridhuset är 18×70 meter och EM/kvällstid när det är lektioner delas manegen ibland in i två halvor när vi har de yngre eleverna som rider. Utomhus finns en hoppbana om 50×90 meter, tre dressyrbanor om 20×40 meter, en dressyrbana om 20×30 meter och en mindre för knattarna om 16×30 meter.

   I skogen runt anläggningen finns ridvägar samt en liten sjö där vi badar med hästarna.

   I anläggningen finns också logement och småstugor för övernattning, cafeteria, WC, kök, omklädningsrum, pool, dusch, tvättstuga mm.

   Brandskydd

   I anläggningen finns utrymningsplaner uppsatta. Ett brandlarm finns också vilket låter med en gäll ringande signal vid eventuell brand. Vid brandlarm utrymmer vi anläggningen. Samtliga elever ska lugnt och snabbt bege sig till den stora parkeringen. Personal och eventuellt vuxna elever hjälps åt att stänga alla dörrar och kontrollera att anläggningen är tom.

   Om det är möjligt räddar vi hästarna genom att släppa ut dem i den stora stenhagen. Alla hästar släpps i en och samma hage. Inga minderåriga elever får hjälpa till!

   Vår uppsamlingsplats är på den stora parkeringen.

   Cafeteria / Fikarum

   I anslutning till saloon ligger vår cafeteria. I fikarummet finns tillgång att köpa kaffe, te och varm choklad vissa helger men inte alla. Därifrån har du utsikt över en av våra utebanor.

   Cafeterian håller öppet vissa helger och under sommaren. Den drivs då av idéella krafter och vem som helst av våra medlemmar är välkommen att hjälpa oss. Hör av dig till kontoret för mer info! info@grallsta.se. Där finns också en del vårt utbud av Klubbtröjor/ jackor/ att se.

   Tävlingar

   Vi anordnar några tävlingar per år på enkel nivå. Clear round samt för de mindre där föräldrar hoppar med. Vi hyr inte ut ridhus eller stallar till tävlingar eller utställningar.

   Uppstallning

   Vi har stallplatser för våra egna hästar. På anläggningen finns bekvämligheter som omklädningsrum, dusch, fikarum, tvättstuga, spolspilta, konvalecenthagar och mycket annat. Vi hyr INTE ut stallplatser och lånar inte ut ridhuset till andras hästar.

   Har du några ytterligare frågor?

   Kontakta oss gärna om du har några ytterligare frågor.

   Vad säger våra elever?

   ''Har nu spenderat mitt första läger på Grällsta och tro mig, jag kommer tillbaka nästa år, det har varit den bästa veckan i mitt liv.''

   ''Jag har fått så mycket nya vänner, alla i ridgruppen och speciellt de jag bodde med i stugan. Dessutom så kommer jag aldrig att glömma min fantastiska ponny och alla ledare. Känt mig som hemma här. Kommer att sakna allt!''

   ''Spenderat helgen på weekendkurs med barnen, välutbildade tränare, fantastiska hästar och utsökt mat.''

   Vill ni läsa fler kommentarer som dessa? Kika i våra collage där alla våra elever sedan 2007 har fått berätta om sin ridlägervecka.