MENY  
Grällsta

Läger

Media

community

Media

kollage


kollage
Senaste nytt från hästvärlden.
Kanske siten för dig?
Läs mer...


En vinnares dagbok v.32 2007 (Kombiläger)

Josefine (8 år) och Christina Hedenskog från Hönö
Söndag 5/8

Vi anlände till Grällsta Ridcenter klockan 15.00. Det var strålande sol och mycket varmt. Efter många timmar i bil var vi äntligen på plats. Josefine hade var otålig och sprallig de sista milen innan vi kom fram. Nu var vi faktiskt här. Vi fick reda på vilken stuga vi skulle bo i, och började packa in och installera oss. Strax därefter var det samling och vi hälsades välkomna av Gunillla och fick information om tider och regler etc och veckans ledare presenterade sig. Vi åt middag och sen var det dags för ett dopp i poolen. Skönt efter en lång dag i bil.

Klockan 18.00 fick vi träffa våra ledare och och delge dem våra önskemål om hästar och berätta om våra riderfarenheter. Mina var väldigt begränsade, ett fåtal gånger hade jag suttit på en hästrygg. Mitt mål under veckan var att övervinna min rädsla för dessa vacka och mäktiga djur och även lära mig att skritta och rida lätt. Josefine hade ridit ungefär lika många gånger som jag, men ville helst lära sig allt under veckan. Detta var hennes dröm, en hel vecka med hästar.
Efter kvällsmålet var vi i stugan. Det var svårt att somna och vi funderade på vilka hästar som vi skulle få dagen därpå.Måndag 6/8

Klockan 6.00 vaknade Josefine, pigg och förväntansfull. Jag hade gärna sovit en stund till. Efter frukosten var det samling och vi fick reda på vilka hästar som vi skulle rida under veckan. Josefine fick Leo och jag fick Pegasz (otroligt snäll). Hästarna skulle hämtas i sina hagar och vi fick gå åt olika håll. Leo stod i Ponnyhagen och Pegasz i Bäckhagen. Jag fick åka traktor dit. När jag fick klart för mig vem som var Pegasz tyckte jag att han var enorm. Hur skulle detta gå? Jag fick tränsa honom och vi promenerade tillbaka till stallet. Josefine var redan tillbaka och hon visade mig vem Leo var. En jättefin ponny. Vi gav hästarna hö vatten. Nu skulle de äta i lugn och ro.

Barnen skulle ha lektion på förmiddagen och vi på eftermiddagen. Barnen fick borsta och göra hästarna fina, sedan tränsa och sadla. På deras lektion fick de skritta och trava och lära känna sina hästar. Efteråt var det dags för middag och maten smakade mycket bra. Vi hade ledigt vid lunchtid och passade då på att åka in till Sala och handla lite frukt och vattenflaskor. Kunde behövas eftersom det var supervarmt även idag. När vi kom tillbaka badade vi i poolen.

Sedan var det dags för vuxenlektion. Vi hade delats in i två grupper, en med nybörjare och en med dem som hade ridit förut. Hästarna gjordes i ordning och jag och den andra nybörjaren, Petra skulle börja. Vi var lite nervösa, men vi kom upp på Pegasz och Mon Cherie och hade vår första lektion. Sedan ömmade det i baken en hel del. Vi sadlade av och gav hästarna vatten.

Middag. Barnen, Josefine, Rebecka och Tova hade upptäckt att Ponnyhagen sträckte sig ända bort till våra stugor och stod där och matade hästarna. Vi 18.00 skulle hästarna ridas barbacka ut till hagarna. Jag gick ut med Pegasz i paddocken och då plötsligt börjar han böka och frusta med mulen i sanden. Han föll åt sidan och jag tappade tyglarna. Då började han rulla sig och jag visste inte vad jag skulle göra. En ledare kom framspringade och ställde sig bredvid mig. Tillslut var han färdig och reste sig upp igen och ruskade av sig. Hjälp, gör hästar så här? Jag fick tag i tyglarna igen, men bestämde mig i detta ögonblick att det var säkrast att leda honom tillbaka. Viken fegis vá?Vi badade när vi kom tillbaka. Josefine skadade sig i foten vid poolen så vi gick till stugan och plåstrade om den. Efter maten låg vi och småpratade om allt som hänt oss under dagen. Idag var det inga problem att somna.Tisdag 7/8

Vi vaknade i bra tid och gick till frukosten. Sedan gick vi till stallet där vi fyllde på nytt vatten till hästarna. Vi satte oss i traktorn och väntade. Benek, vår snälle chaufför dök inte upp. Tillslut fick Jeanette springa och leta rätt på honom. Han bytte lysrör i ridhuset, och hade glömt oss. Vi kom i väg tillslut.

Hästarna hämtades och fick äta. Sedan var det barnens tur. De delades in i två grupper. Josefine och Måns skulle rida först klockan 11.00, så vi hämtade vatten, frukt och kepsar i stugan så länge. Sedan mockade vi och fyllde på spån i spiltorna. Josefine och Måns fick börja rida. De var jätteduktiga och fick både skrittat och travat litegrann. Jeanette tyckte att de hade fått för stora hästar och det bestämdes att de skulle få Evita och Solveig dagen därpå.

Lunch. Vi gick till poolen efter maten, Josefine och jag var där själva en stund, sedan fylldes det på av fler barn. Jag bytte om till lektion. Vi gick till stallet och jag klarade att både tränsa och kratsa hovarna själv idag!! Sedan satt vi upp på hästarna, aj, aj vad baken ömmade. Petra hade också väldigt ont. Lektionen idag gick kanon. Vi försökte oss på att trava lätt och efter lite träning gick det bättre och bättre. Efteråt hade vi lite ledig tid och Josefine och jag gick runt och filmade lite på gården.

Sedan åt vi middag. Min kusin kom och hälsade på. Vi visade henne runt och hon följde med Josefine till Ponnyhagen när vi skulle rida tillbaka hästarna. Pegasz rullade lite i paddocken även idag. Vilken filur:o) . Idag ville jag rida barbacka och fick kommit mig upp. Det var en fin kväll och vi red hästarna till hagen och åkte traktor tillbaka. Vi satt och pratade vid poolen och Josefine badade. Sedan åkte min kusin hem. Vi tog en kvällsmacka och duschade. Sedan somnade vi gott.

Onsdag 8/8

Vaknade och åt frukost. Vi gick bort till stallet. Malle (Måns mamma), Måns, Josefine och jag gick bort till en närliggande hage och hämtade Evita och Solveig. De fick hö och vatten. Sedan så åkte Josefine med i traktorn bort till Bäckhagen. Det var en av höjdpunkterna denna veckan. Vi promenerade tillbaka med hästarna. Idag red båda barngrupperna samtidigt i olika paddockar. Annika hade hand om Josefine på Evita och Måns på Solveig. Barnen hade ett helt annat självförtroende idag. Oj, vad de red. Evita var lite busig, hon ville äta hela tiden. När Josefine fick igång Evita i trav, stannade hon plötsligt och började äta gräs i kanten av paddocken, och Josefine flög av som en liten vante. Det gick bra som tur var och de fortsatte att trava, fast nu ville Annika springa med och hålla i Evita.

Sedan åt vi middag, pyttipanna. Det var gott. Vi åkte in till Sala och handlade lite. När vi kom tillbaka lade jag mig och läste och Josefine matade hästarna i hagen med morötter som vi hade köpt. Efter det började det regna lite. Det var nästan skönt, eftersom det hade varit så hett i tre dagar. Jag bytte om och gick till lektion. När vi satte upp på hästarna slutade det regna. Perfekt! Josefine och Tova var med Jeanette och gjorde bildcollage när vi red. Vi red ut till Nyängen idag och fick prova att trava lite i hagen. Det var mycket svårare än i paddocken. Väl tillbaka fick vi skriva om oss själva till collaget.

Vi var i stallet tills det var dags för middag. Kalkon och potatis. Sedan spelade vi Yatzy i stugan och läste. Innan vi red ut de stora hästarna, lämnade vi Evita och Solveig i deras hage. Måns ville åka traktor och Josefine vill rida Pegasz till hagen. Jodå……Pegasz rullade även idag. Nu var alla beredda och det kom många skratt runtom när han gottade sig. Josefine tyckte att det var spännande att sitta så högt upp på Pegasz. Skillnad mot lilla shettisen Evita. Vi tittade på kaninerna när vi kom tillbaka med traktorn.
Sedan hoppade Josefine på studsmattan en stund. Det blev ganska kyligt på kvällen, så efter ett dopp i poolen tog vi på oss varmt och drack varm choklad till kvällsmackan. Somnade gott.Torsdag 9/8

Idag när vi vaknade så var det dimmigt och fuktigt ute. Det var vackert att se hästarna i sina hagar. Ingela och Rebecka var ute och fotograferade sina hästar. Efter frukost gick vi till stallet. Malle hämtade Evita och Solveig med barnen och jag åkte till Bäckhagen. Idag var Annika (Amanda och Rebeckas mamma) med i traktorn. De skulle hoppa på sin lektion idag och då kunde hon inte rida Kalia, eftersom hon hade fått en spricka i sin hov. Annika skulle få rida Nordyk istället. Vi hittade hästarna långt in i hagen idag. De var så vackra när det kom emot oss i dimman denna sommarmorgon. Annika fattade tycke för Nordyk direkt. Det var en kelig häst.

Vi kom till stallet och hästarna fick äta i lugn och ro. Nu sprack det upp och solen kom fram och det blev jättevarmt. Barnen skulle rida på olika tider idag för alla tre paddockarna var upptagna samtidigt. Jag och Josefine tittade på den andra gruppen när de red, sedan gjorde Josefine, Evita klar för lektion. Måns ville rida uteritt idag så Malle gick med honom och Josefine hade lektion själv med Annika i paddocken. Evita fick gräsgrimma idag, så hon inte skulle äta gräs hela tiden, hi,hi. Idag gick det riktigt bra med att rida lätt för Josefine. Hon fick även lära sig fältsits och rida över cavalettibommar. Hon tyckte att det var jätteskoj.

Sedan var det dags för mat. Efteråt slappade vi i stugan tills det var dags för mig att rida. Vi fick reda på att alla skulle tränsa sina hästar för fotografering, men när vi var klara började det dugga och vi sköt fram det till senare på eftermiddagen. Jag och Petra började lektionen. Det går bättre dag för dag. Vi fick också lära oss fältsits och rida över cavalettibommar. Sedan bytte vi hästar med varandra. Petra var van vid att skänkla på Mon Cherie ganska mycket och gjorde likadant på Pegasz. Då satte han igång att galoppera. Gissa om Petra blev överraskad? Carro hejade på oss och vi var helnöjda med dagens lektion. Jag gick och duschade.

Efteråt var det dags för ett nytt försök till fotografering. Det var strålande sol igen och bilderna blev kanon. Maria är superduktig på att fotografera! Samtidigt som vi poserade framför kameran kom Josefines mormor och morfar och tittade förbi. De var på genomresa och passade på att se hur vi hade det. Josefine visade dem hästarna och alla djuren. De åkte när vi skulle rida ut hästarna till hagarna. Vi red och sedan kom Benek med traktorn. Med sig hade han Amanda, Josefine och Måns. Benek var stressad och visade oss att traktordäcket gått sönder och han var tvungen att köra tillbaka medans det fanns luft kvar. Gissa om det gick fort tillbaka. Barnen tyckte att det var jätteskoj!

Vi mockade och gjorde fint i spiltorna inför morgondagen. Sedan blev det poolen fram tills kvällsmackan. Vi avslutade kvällen med att sitta på Ingela och Rebeckas veranda och planera morgondagens talangjakt. Barnen hade verkligen funnit varandra och var i ridhuset och övade på sitt uppträdande. När det började skymma kröp vi till kojs.Fredag 10/8

Vaknade och åt frukost. Var i stallet vid 8.30 och hämtade Evita och Solveig. Sedan åkte gänget iväg som skulle till Bäckhagen och alla barnen iväg med traktorn. Barnen åkte med Benek tillbaka och vi andra ledde hästarna till stallet. De fick mat och åt en stund. Barnen gjorde sina hästar färdiga och det blev uteritt till Nyängen för Måns och Josefine. Jag och Malle gick med. Väl framme fick de trava på ängen om de ville och Josefine hade som önskemål att få galoppera med Evita en liten bit. Annika sprang med vid sidan om och höll ett bra tag i tyglarna. De var så söta när de skuttade fram på gräset. Sedan skrittade de tillbaka. Den andra gruppen hade inte kommit iväg pga att hovslagaren var försenad med Tovas häst. De red iväg strax innan lunch, och vi gick och åt.

Efter maten gick vi och tittade på de små omtalade hundvalparna som fanns på området. De var fantastiskt fina. Vi köpte oss varsin glass i kiosken och pustade ut vid stugan en stund.

Klockan 14.00 var det dags för mig att rida. Vi fick hoppa över hinder och förbättra fältsitsen. Vi red i olika banor och på slutet fick vi prova att galoppera. Det kändes jätteroligt. Thojo!! Det drog ihop sig på himlen och började småregna. Josefine och Tova kom till stallet och vi var där tills det var mat.

Vi satt och pratade i matsalen ända tills det var dags att rida ut hästarna. Josefine ville sitta på Pegasz en sista gång så det fick hon göra medans jag ledde honom. Vi tog traktorn hem och gjorde klart bildcollaget. Sedan var det talangjakt i matsalen. Vi var tre grupper som uppträdde. Det var roligt att se vad barnen hade hittat på. Vi var färdiga lagom till kvällmaten och sedan var det disco inne i kiosken. Där dansade vi hela kvällen tills vi var helt slut. Sedan somnade vi gott……Lördag 11/8

Sista dagen….Jag vaknade klockan 7.00. Josefine sov. Jag började packa ihop våra saker. Kändes konstigt att det redan var lördag och dags att åka hem. Vilken händelserik vecka vi hade haft. Ett fint minne att bevara. När Josefine vaknade gick vi till frukosten. Sedan packade vi ihop det sista och gick till stallet. Vi hämtade hem de hästar som skulle delta i tävlingarna under dagen, däribland Pegasz.
Det började komma en del föräldrar som skulle titta på uppvisningarna och hämta hem sina barn. Klockan 10.00 började gymkhanan. Barnen och mammorna tävlade i två lag. Vi hade väldigt roligt. Jag låter det vara osagt vem som vann, men alla var duktiga och kämpade. Efter det tog vi en välförtjänt dusch.
Sedan var det diplomutdelning och vi tog farväl av våra vänner och ledare.

Tack för en kanonfin vecka!

 
Hälsningar
Christina och Josefine

« Läs Dagboken från 2005
 
Våra andra medier:
Youtube kanalen
@grallstaridcenter
Facebook
Grällstabloggen