MENY  
Grällsta

Läger

Media

community

Media

kollage


kollage
Senaste nytt från hästvärlden.
Kanske siten för dig?
Läs mer...Vinnare 2005

Camilla Larsson vann ridlägertävlingen som var utlyst inför sommaren 2005. Camilla är från Henån (Göteborgstrakten). Hon deltog med sin son Dennis under vecka 32 på ett Combiläger. Ett combiläger är där föräldrar kan åka tillsammans med sina barn. Camilla förde dagbok under veckan som vi nu får ta del av.

 

Dagbok

Ridläger Grällsta Ridcenter vecka 32 år 2005.

Av: Camilla Larsson

Dag 1 (Söndag)

Vi, jag och äldsta sonen Dennis 10 år, anländer strax innan klockan 15. Regnet öser ner och det plaskar om fötterna när vi sätter ner dem utanför bildörren. Det blir ombyte till stövlar innan vi packar ur alla grejer. Vi ska få bo i en 4-bäddsstuga och lyckas så småningom få med oss alla sakerna genom vattnet som fortsätter att hälla ner. Här har det regnat mycket, det känns som om hela Grällsta ligger under vatten.

När vi har installerat oss i stugan samlas vi i cafeterian för information och en rundvandring på anläggningen. Vi är 5 mammor och 9 barn (varav 4 är pojkar till Dennis stora förtjusning) som ska delta på combilägret. På kvällen har vi namnlekar så till imorgon kan vi förhoppningsvis namnen på alla. Dennis ligger och vrider sig i sängen lite innan han lyckas att somna. Det är ju så spännande att se vad man ska få för häst imorgon.

Dag 2 (Måndag)

Vi vaknar till en mulen himmel men regnet håller sig borta. Efter frukost är det dags att ta in alla hästarna. Vi som har stora hästar får åka traktorvagn till en hage längre bort för att ta in våra hästar. Det är bara att ta plats och sedan bär det av på en ojämn traktorväg.

Några av barnen får hjälpas åt att ta in häst men vi vuxna blir tilldelade varsin sköthäst. Det är vårt ansvar att rykta, vattna och mocka men personalen utfodrar hästarna. När alla fått vad de ska ha blir barnen indelade i två grupper. De ska få rida på förmiddagen och vi vuxna på eftermiddagen. Första lektionen är lite ”prövolektion” för att se hur häst och ryttare passar ihop. Trivs man inte med sin häst får man byta. Dennis får rida en ponny som heter Maskot, han är snäll men lite trög tycker Dennis. Efter lektionerna ska hästarna göras rena och få mat. Sen är det dags för oss att bege oss till matsalen och få i oss lite välförtjänt föda. Vi är hungriga! Lunchen är två timmar lång så vi hinner både vila, bada i poolen och städa stugan innan det är dags för oss mammor att ha lektion. Min häst heter Diana och är ”jättestor” (åtminstone tycker jag det). Är väl lite nervös eftersom mina erfarenheter av stor häst varit ganska begränsade de senaste åren då jag bara ridit Islandshäst. Allt går dock bra och det verkar som gamla takter sitter kvar hjälpligt. Får byta häst med en annan mamma och min nya häst heter Zorro, lite mindre och piggare, kul tycker jag.

När vi fodrat, släppt ut hästarna och ätit själva är vi ganska trötta av alla nya intryck och fysisk aktivitet. Nu ska det bli skönt att få sova.

Dag 3 (Tisdag)

Vaknade inatt av att det regnade igen men på morgonen är det uppehåll. Barnen är fulla av förväntan och Dennis är inte svår att få upp ur sängen. Idag ska han få prova en ny ponny, Polon. Dennis gillar bytet och Polon får bli hans nya sköthäst. Det borstas och pysslas med hästarna tills inte ett dammkorn syns. Man måste beundra det tålamod som dessa ponnyer besitter. Det finns även kaniner och dessa pysslas det och tas på promenad med, allt under överinseende av ledare förstås. Jag åker in till Sala på lunchen för att handla lite frukt och mörkt bröd som jag har saknat. För övrigt äter vi både mycket och gott. På eftermiddagen har några av barnen kommit på att man kan åka med i traktorsläpet även om man inte ska lämna någon häst i hage långt bort. Det tycker de är roligt och spännande.

Även denna kväll går vi och lägger oss trötta och glada

Dag 4 (Onsdag)

Idag tittar solen fram lite på morgonen och det börjar torka upp lite. Vi har gymkhana lekar med barnen på FM Gissa om de tycker det är roligt. Och visst är det en syn att se oss mammor försöka springa slalombana efter att vi gjort ”Irländsk julafton”

Eftermiddagen har vi för oss själva. Jag och en annan mamma blev utmanade av barnen på hinderbanan utan häst (åtminstone ingen synlig). Riktigt ska det vara så vi har både en första runda för alla och en omhoppning på tid för alla som var felfria. Pris för både vinnare och övriga blir ett dopp i poolen för nu är det ganska varmt ute.

Varje kväll är det lekar för barnen vilket de tycker är roligt. Vi mammor har dock hållit oss framför TV:n och tittat på friidrott. Ikväll tog jag i alla fall en sväng bort till ridhuset för att se vad de höll på med därinne. Ljudvolymen var minst sagt hög. De var uppdelade i 3 lag. En i varje lag hade en bindel för ögonen och skulle med kamraters vägledning hämta vatten i en hink och hälla i en annan. Tror väl inte att de lyckades höra vad någon av kompisarna ropade eftersom alla ropade (läs skrek) på en gång. Roligt hade de åtminstone.

Dag 5 (Torsdag)

Mulet väder och träningsvärk, dock vid gott humör. Barnen får rida barbacka på FM och är mycket nöjda. Dennis åker av 2 gånger under traven men lyckas landa på fötterna båda gångerna och är mycket nöjd med att ha fått galoppera barbacka.

På eftermiddagen blir det varmare och solen tittar fram. När vi ska rida kommer det typiskt en störtskur. Som på en given signal ställer alla hästarna sig med rumpan mot regnet. Det avtager ganska snabbt och vi kan fortsätta. Ärtsoppa och pannkakor står på menyn idag, det senare till barnens förtjusning.

Varje dag är det lika skönt att få duscha av sig alla smutslagren efter middagen, så även idag och både Dennis och jag somnar gott efter att ha pratat lite med dem därhemma.

Dag 6 (Fredag)

Solsken! Hurra! Idag står hoppning på schemat och alla är förväntansfulla. Dennis strålar som en sol då han lyckas ta sig över ett par små hinder och själv tycker jag att hopplektionen är vansinnigt rolig. Just hoppning är nog det jag har saknat, Islandshästar är inte allt för bra på denna gren, åtminstone inte de flesta.

Barnen har verkligen funnit varandra nu och pladdrar förtjust medans de mockar ur hagar och paddockar. Jag frågar Dennis om han har hemlängtan men det har han ingen alls säger han. Själv börjar nog tycka att det är dags att bege sig hemåt. Framför allt lockar den egna sängen och en natt utan brus.. Kvällen avslutas med talangjakt där barnen lockar oss till många skratt och efteråt är det disco. Trötta kommer vi i säng alldeles för sent.

Dag 7 (Lördag)

Sista dagen! Den börjar tidigare än de andra för att vi ska hinna med allt. Klockan halv 8 samlas vi vid stallet för att ta in hästarna och ge dem frukost innan vi själva får våran. Idag blir det bara ridning på FM. Barnen får rida i paddock och vi mammor ger oss ut på en uteritt.

När vi fotograferat och pussat hästarna adjö är det dags för diplomutdelning. Bäst skötta häst ska även utses. Vi lämnar Grällsta och en och annan tår fälls men det ska också bli skönt att få komma hem nu.
« Tillbaka
 
Våra andra medier:
Youtube kanalen
@grallstaridcenter
Facebook
Grällstabloggen