MENY  
Grällsta

Läger

Media

community

Media

kollage


kollage
Senaste nytt från hästvärlden.
Kanske siten för dig?
Läs mer...


Information inför lägerveckan
 
Vad ska du ta med på ett läger?
 
Om logi
 
Om kost
 
Vad ska du ta med på ett läger?
 
ETT GOTT HUMÖR ÄR NUMMER ETT!
I övrigt så tar man med sig det man anser sig behöva. Ta inte med hela garderoben.
 
TILL DIG SJÄLV
Ridstövlar eller gummistövlar med klack. Inneskor eller tofflor. Bad-, regn-, sol- och ridkläder samt kläder för ombyte. Nattdräkt. Toalettsaker. Handdukar. Nål och tråd. Plåster. Lakan, det blir varmt att ligga i en sovsäck hela lägertiden. Sovsäck (till att ligga ute om vi gör det). Den ridutrustning du anser dig behöva. Ridhjälm. Ridvantar. Anteckningspapper och penna. Tag gärna med någon ridhandbok. Medicin om du behöver. Tala om för oss om du äter medicin kontinuerligt. Se till att dina saker är i gott skick. MÄRK dem då det är svårt att skilja på stövlar t.ex. om båda är st.37 samt av samma märke. Ett litet foto på dig själv att klistra in i lägerpärmen. Har du ryktsaker så tag gärna med dig det. Märk dem.

 
OM DU MEDFÖR EGEN HÄST
Sadel och träns. Putssaker. Sadeltvål. Läderolja. ryktsaker. bandage om det behövs. Sårtvättmedel. Täcke om du använder det. Hinkar. Grimma. Grimmskaft med kloss (På nätterna står de i utebox). Stallåda med lås. Foder det du använder hemma. Ex. hö, havre. korn, kli, betfor. Glöm inte vitaminer o mineraler. Om du behöver hjälp med tillsyn säger du till din ledare första dagen.
 
ANSVAR
Du ansvarar själv för alla dina saker samt att de kommer med hem. Att de ska märkas med ditt namn är för att du själv ska kunna skilja dem från andras. Har du mobil med dig så får inga samtal ut eller in sändas på kvällen efter 21 eller tidig morgon. Missbrukas detta så får mobilen lämnas in under natten. Detta är för att alla ska trivas och regeln har uppkommit efter missbruk med ringande under sen kväll och natt.
 
 
ANKOMST OCH TIDER
Ankomst och tider
 
LOGI

Många ringer och frågar om kost och logi. Därför skriver vi lite extra om det. Vi hoppas att du har funnit några av våra läger intressanta så att vi får se dig här hos oss.


Förläggningen består av småstugor i vilka man kan vara fyra stycken samt ett logement med två-bäddsrum.På logementet finns duch och toaletter. En stor utbyggnad som ligger bredvid utomhuspoolen,har stor bastu,duschar och toaletter för eleverna. Småstugorna innehåller inte dusch och toalett.Tvättmaskin finns för de elever som är här längre än en vecka.
I en separat byggnad  finns det ett stort teori och samlingsrum. Ett stort kök med bra utrustning ser till att vi kan laga mat från grunden samt intill en stor matsal där vi äter.Godishörna
där vi kan köpa godis finns.
 
KOST
 

De flesta läger under sommaren har ingång på lördageftermiddagen. Till middag har vi någon rätt som barn tycker om enär de flesta brukar vara så spända första dagen att de knappt kan äta fort nog. Till lunch på söndagen brukar vi servera kallskuret t.ex. potatissallad och skinka ,. Till middag serverar vi oftast spaghetti och köttfärssås vilket alla såväl gammal som ung för det mesta tycker om. Varför skriver vi om söndagens mat? Jo därför att då slipper nästan hälften av alla föräldrar (mammor) att ringa och fråga om vad de fick att äta.

Pannkakor och ärtsoppa förekommer vissa torsdagar.
Fisk har vi en till två gånger i veckan och då tror man att det är en liten kycklingflock istället som äter. Ofta gör vi då en gratäng på spagetti till de lite yngre barnen som inte tycker om fisk . Den stekta fisken brukar annars ha en rykande åtgång.

Pasta med någon sås hör även till återkommande rätt. Jättepopulär. Stekta köttbullar och makaroner hör även till favoriterna. Mums. Ugnstekt falukorv med tomat, lök och ost över är mycket populärt av alla. Köttgryta med olika innehåll samt ris går hem hos de flesta.

En köttfärsrätt till brukar ingå t.ex. köttfärslimpa, chili con carne, pannbiff.  En kötträtt med helt kött skuret i skivor, sås och potatis . Populär hos de flesta. Antingen pyttipanna eller risotto finns med i veckomatsedeln.

 
Utöver detta kompletterar vi med soppa, sallad och uddarätter. Pölsa, lever och fiskbullar serverar vi inte. Till lunch och middag serveras alltid grönsallad/pizzasallad och i vagnen med salladsbuffe finns oftast olika bönor, paprika, morötter samt dressingar.
För de som inte vill äta av huvudrätten så erbjuder vi fil och musli (korn flakes) ofter överenskommelse.
 
Frukost
Te, choklad, fil ,mjölk, korn flakes, musli. Hårt och mjukt bröd med korv, ost och marmelad som pålägg . Havregrynsgröt får den som vill ha.
 
Kvällsmål
Te, choklad. bröd med korv och marmelad som pålägg.
 
Ovanstående är vad som kan förekomma och är givetvis ingen garanti att finnas på ”just” ditt läger. Vi har även vissa restriktioner på vad man får ta utav vissa rätter. När vi serverar efterrätter så får man inte ta hur mycket man vill utan vi serverar. Detta är även fallet för pannkakor där man får högst fyra stycken och köttbullar får man max 8 utav. Behöver man mer för att bli mätt så äter man mer potatis, pasta eller sallad, bönor etc. Hungrig behöver man inte vara.
 
Specialkost.
Om du har behov av specialkost så kontakta oss innan kursen. Vi ser till att specialkosten tillagas och serveras Vi håller vanlig husmanskost och om man vill ha annan kost så ser du alternativen nedan för de vanligaste. Vi tycker inte att det är några svårigheter bara lite omständigare. Vi har valt att ni tar med mat istället för att ta ut en extra kostnad och hoppas att ni förstår att vi gör vårt yttersta för att ni ska få ett bra läger. Genom att ta med sig egen kost så är ni säkra på att få den kost ni önskar.

Vegetarian (vegan): Vi har alltid ett salladsbord till lunch och middag och om det är en kötträtt så brukar vi se till att det finns ett alternativ till vegetarianerna. Vi tillagar inte vegetarisk kost så att det kan jämföras med övrig kost utan den blir av enklare slag. Om man vet att man inte äter kött, fisk eller fågel så kan man ta med sig biffar, korv, gryta eller vad man brukar äta hemma. Vi hjälper till att tillaga men vi är inga experter så det är bra med färdiglagade produkter.

Laktos o mjölkproteinintolerans. Vi tillagar i speciella kärl och serverar. Man tar med sig laktosfri mjölk, smör och om det finns något mer man vet att man brukar vilja ha.

Glutenintolerans. Detta innebär mycket extrajobb eftersom allt måste tillagas i separata kärl och här behöver man ta med sig lite mer. Mycket fås subventionerat från apotek men det vet du förmodligen. Mjukt bröd är det viktigaste och det finn frys här att förvara brödet i. I övrigt bör man ta med hårt bröd, pasta, spaghetti, mjöl, ströbröd samt om det är någon mat man verkligen önskar.

Ej svinkött. Vi har bara ren köttfärs vid tillagningen av färsrätter.

Matallergi. Fråga innan du tar om du är osäker.

I övrigt får alla själva vara observanta på vad som bjuds och fråga om innehållet.
 
Våra andra medier:
Youtube kanalen
@grallstaridcenter
Facebook
Grällstabloggen